Slaná varianta – šneci se šunkou a sýrem

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta (rozváleného)

  • 100 g šunky (plátky nebo na kostičky)

  • 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda nebo čedar)

  • 1 lžíce hořčice nebo kečupu (volitelné)

  • 1 vejce na potření

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Rozbalené listové těsto pomažeme kečupem nebo hořčicí. Když máme hotovo, po celé ploše rovnoměrně rozložíme šunku a celé to posypeme nastrouhaným sýrem.

Obložené těsto zarolujeme jako roládu (z delší strany) a nakrájíme na kolečka o šířce kolem 1–2 cm.

Šneky (kolečka) rozložíme na plech s pečicím papírem a vše důkladně potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme 15–20 minut, dokud nezezlátnou. Hotové šneky necháme na chvíli vychladnout.


Sladká varianta – šneci s Nutellou a banánem

Ingredience:

  • 1 balení listového těsta

  • 2–3 lžíce Nutelly

  • 1 zralý banán

  • Volitelně: skořice, nasekané oříšky, cukr na posypání

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C.

Rozbalené listové těsto pomažeme Nutellou. Banán nakrájíme na tenké plátky a rozložíme po těstě.

Pro lepší chuť můžeme přidat skořici nebo nasekané ořechy.

Hotové těsto zarolujeme jako roládu (z delší strany) a nakrájíme na kolečka široká 1–2 cm.

Šneky (kolečka) uložíme na plech s pečicím papírem.

Pečeme 15–20 minut v troubě na 200 °C. Po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít čokoládou.

Vendula Follaufová

Domácí muffiny

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky

  • 120 g cukru (může být i třtinový)

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 špetka soli

  • 1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu

  • 2 vejce

  • 100 ml oleje

  • 250 ml mléka

Dochucení (dle chuti):

  • 100 g čokoládových kousků nebo nastrouhané čokolády

  • 100 g borůvek, malin, jahod (čerstvé nebo mražené)

  • 50 g nasekaných ořechů

  • Citrónová kůra


Postup:

Předehřej troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev). Připrav si formu na muffiny – ideálně s papírovými košíčky. Pokud je nemáš, můžeš formu lehce vymazat máslem nebo olejem a vysypat moukou.

V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt). Až to dobře promícháš, přidej tekuté ingredience – vejce, olej a mléko. Všechno pořádně promíchej.

Pokud nechceš jen vanilkové muffiny, přidej volitelné suroviny: čokoládu, ovoce nebo ořechy.

Když budeš mít hotové těsto, začni plnit košíčky ve formě. Peč v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé. Zkus špejlí – pokud po zapíchnutí vyjde suchá, muffiny jsou hotové.

Když jsou upečené, nech je chvíli vychladnout.

Dobrou chuť! 😊

Vendula Follaufová