Slaná varianta – šneci se šunkou a sýrem
Ingredience:
-
1 balení listového těsta (rozváleného)
-
100 g šunky (plátky nebo na kostičky)
-
100 g strouhaného sýra (eidam, gouda nebo čedar)
-
1 lžíce hořčice nebo kečupu (volitelné)
-
1 vejce na potření
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Rozbalené listové těsto pomažeme kečupem nebo hořčicí. Když máme hotovo, po celé ploše rovnoměrně rozložíme šunku a celé to posypeme nastrouhaným sýrem.
Obložené těsto zarolujeme jako roládu (z delší strany) a nakrájíme na kolečka o šířce kolem 1–2 cm.
Šneky (kolečka) rozložíme na plech s pečicím papírem a vše důkladně potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme 15–20 minut, dokud nezezlátnou. Hotové šneky necháme na chvíli vychladnout.
Sladká varianta – šneci s Nutellou a banánem
Ingredience:
-
1 balení listového těsta
-
2–3 lžíce Nutelly
-
1 zralý banán
-
Volitelně: skořice, nasekané oříšky, cukr na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C.
Rozbalené listové těsto pomažeme Nutellou. Banán nakrájíme na tenké plátky a rozložíme po těstě.
Pro lepší chuť můžeme přidat skořici nebo nasekané ořechy.
Hotové těsto zarolujeme jako roládu (z delší strany) a nakrájíme na kolečka široká 1–2 cm.
Šneky (kolečka) uložíme na plech s pečicím papírem.
Pečeme 15–20 minut v troubě na 200 °C. Po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít čokoládou.
Vendula Follaufová
Domácí muffiny
Ingredience:
-
250 g polohrubé mouky
-
120 g cukru (může být i třtinový)
-
1 prášek do pečiva
-
1 špetka soli
-
1 vanilkový cukr nebo ½ lžičky vanilkového extraktu
-
2 vejce
-
100 ml oleje
-
250 ml mléka
Dochucení (dle chuti):
-
100 g čokoládových kousků nebo nastrouhané čokolády
-
100 g borůvek, malin, jahod (čerstvé nebo mražené)
-
50 g nasekaných ořechů
-
Citrónová kůra
Postup:
Předehřej troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev). Připrav si formu na muffiny – ideálně s papírovými košíčky. Pokud je nemáš, můžeš formu lehce vymazat máslem nebo olejem a vysypat moukou.
V míse smíchej mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt). Až to dobře promícháš, přidej tekuté ingredience – vejce, olej a mléko. Všechno pořádně promíchej.
Pokud nechceš jen vanilkové muffiny, přidej volitelné suroviny: čokoládu, ovoce nebo ořechy.
Když budeš mít hotové těsto, začni plnit košíčky ve formě. Peč v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou na povrchu zlatavé. Zkus špejlí – pokud po zapíchnutí vyjde suchá, muffiny jsou hotové.
Když jsou upečené, nech je chvíli vychladnout.
Dobrou chuť! 😊
Vendula Follaufová
